Wat is een schimmelnagel en hoe kom je er vanaf?

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels aan de voeten en/of handen. In de volksmond vaak “kalknagels” genoemd. De medische term voor een schimmelnagel is onychomycose. Deze infectie begint meestal aan de rand/hoek van de nagel en verspreidt zich geleidelijk naar de rest van de nagel. Schimmelnagels zijn een veelvoorkomend probleem. Naast gele verkleuring en verdikking van de nagel, kan een schimmelinfectie ook leiden tot andere symptomen, zoals broosheid, loslating en vervorming van de nagel. In sommige gevallen kan de nagel zelfs pijnlijk zijn.

Hoe kom ik aan een schimmelnagel?

Schimmelnagels ontstaan door een overgroei van schimmels die van nature op onze huid voorkomen. Ook mensen met een verminderde weerstand, zoals ouderen en mensen met diabetes, hebben meer kans op het ontwikkelen van schimmelnagels. Zo zijn ook beschadigde nagels, vochtige nagels en slecht groeiende nagels vatbaarder voor een schimmelinfectie. Schimmels groeien goed in warme, vochtige omgevingen zoals zwembaden, douches, kleedkamers en sauna’s. Zo kom je er gemakkelijk mee in aanraking, zeker als je er op blote voeten loopt.

Ook als je de voeten onvoldoende afdroogt, synthetische sokken draagt, te kleine of te smalle schoenen aantrekt of overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Vervolgens ben je zelf weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan namelijk miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven

Hoe ziet een schimmelnagel eruit?

Een alarmsignaal is als de de teennagel geel of wit kleurt. Waarschijnlijk is er dan een schimmel actief. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de gele nagel vaak in een bruine kleur. De gele teennagels zijn vaak verdikt, hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. Een schimmelinfectie kan zowel aan de nagels van de voeten, maar ook aan de handen optreden. De aandoening op de voeten begint echter bijna altijd bij de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt, bereid de schimmel zich verder uit. Vaak is er tegelijkertijd sprake van “zwemmerseczeem”: een term die eigenlijk het verkeerde suggereert. Bij zwemmerseczeem is er namelijk sprake van een schimmel, die pijnlijke kloofjes, velletjes, roodheid en jeuk tussen de tenen veroorzaakt.

Hoe wordt een schimmelnagel vastgesteld?

Soms zijn de afwijkingen bij een schimmelnagel zo kenmerkend dat de diagnose met het blote oog  kan worden gesteld. Vaak is dit ook niet zo duidelijk en kan er een fungicheck in de pedicure praktijk worden gedaan. Dit om te voorkomen dat u gaat behandelen met producten terwijl u geen schimmelinfectie heeft. Er wordt een stukje nagel verwijderd en getest. Na 15 minuten is er op de teststrip af te lezen of u een schimmelinfectie heeft.

fungicheck set

Hoe wordt een schimmelinfectie behandeld?

Doordat een schimmelnagel vaak samen optreedt met een voetschimmel, wordt deze laatste tegelijkertijd mee behandeld met een crème of spray. Mijn advies is om HFL Solution Spray te gebruiken in combinatie met Dadi’ Oil. De spray is uniek omdat deze niet alleen via de nagelplaat werkt, maar ook via de huid. De HFL Solution Spray werkt nog effectiever in combinatie met de verzorgende nagelolie Dadi’ Oil. Wat veel mensen niet weten, is dat alleen de nagel inspuiten met deze spray niet genoeg is.

Het is ook belangrijk om alle schoenen die je draagt twee keer in de week te behandelen en in te spuiten met de HFL Solution Spray. De sporen van de schimmel blijven er namelijk in achter. Was je sokken, kousen, beddengoed en je gebuikte handdoeken en washandjes minimaal op 60°C. Op een lagere temperatuur zal de schimmel niet dood gaan. Als je deze sporen niet uitwist, zou je jezelf keer op keer opnieuw besmetten en daar kan geen behandeling tegenop.

HFL Solution Spray met Dadi' Oil

Samengevat

  • Dus 2x per dag de nagels insprayen met HFL Solution Spray, laten drogen en daarna een druppel Dadi’ Oil inmasseren.
  • 2x per week alle schoenen behandelen die u gedragen heeft.
  • Ga eens in de 6 weken naar de pedicure om de schimmelnagels te laten behandelen.
  • Therapie trouw zijn, één dag niet behandeld, is één week achteruit.

Wat kan de Medisch Pedicure doen?

Ga iedere 6 weken naar de pedicure, zij zal de aangetaste nagels zoveel mogelijk verwijderen. Hierdoor kan de HFL Solution spray goed bij de bron van de schimmelinfectie en daar zijn werk doen.

Wat kun je zelf tegen een schimmelnagel doen?

Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties ontstaan door een gebrek aan hygiëne.  Hieronder een aantal maatregelen om schimmelnagels te helpen voorkomen:

  • Was je voeten niet met zeep, dit verstoort de pH-waarde. Draag altijd slippers in openbare was en bad gelegenheden.
  • Zorg dat je je voeten altijd zorgvuldig afdroogt. Eventuele sporen vinden vooral de ruimten tussen de tenen een prettige plek om te vertoeven.
  • Draag bij voorkeur katoenen of wollen sokken en trek dagelijks schonen aan.
  • Wissel dagelijks je schoenen zodat ze goed kunnen drogen. Vergeet niet dat je schoenen 24 uur nodig hebben om je transpiratie vocht kwijt te raken. Draag bij warm weer bij voorkeur openschoeisel.

Wat is het verwachte resultaat voor de schimmelnagel?

Het resultaat van een behandeling van schimmelnagels is helaas niet direct duidelijk te zien. Als de schimmels zijn uitgeroeid, moet er nog een schone nagel groeien. Teennagels groeien slechts enkele millimeters per maand. Dit gaat dus wel even duren en is afhankelijk van in welke mate de nagel besmet was.